PETERSELIE, een gedwongen samenwerking (039)

Verschillende planten en bomen zijn ontstaan door een gedaanteverandering. Zo is de grote bonte specht eigenlijk een betoverde koning en het wilgenroosje komt voort uit de liefde tussen een elfje en een kabouter. Ook Peterselie is ontstaan uit een betovering, luister:

Er leefden eens een koning en een koningin in een land van welvaart en voorspoed. Ze hadden een dochter Selie en een zoon Peter. De twee maakten altijd ruzie en waren kampioenen in elkaar zoveel mogelijk tegenwerken. Dat gaf hun ouders veel verdriet.
Op zekere dag opperde de koningin raad te vragen aan een heel wijze vrouw die diep in het donkere bos woonde en van wie ze veel had gehoord. Het koningspaar vroeg de oude vrouw om raad. Na het verhaal over de problemen met de kinderen zwijgend te hebben aangehoord, sloot zij haar ogen en bleef heel stil zitten. Toen zij haar ogen weer opende zei ze:”Ik ken een manier om jullie kinderen tot elkaar te brengen, zo zelfs dat zij niet meer zonder elkaar kunnen leven”.
Verheugd riepen de ouders:”O, doe dat dan, dat zou heerlijk zijn”.
“Ja, maar”, zei de oude vrouw “als zij op die manier met elkaar gaan leven zijn jullie ze als kinderen kwijt. Je kunt ze zien, je kunt ze verzorgen, maar het zijn jullie kinderen niet meer”.
Verslagen keken de koning en de koningin elkaar aan. Wat moesten ze nu? De kinderen gelukkig  laten leven, maar ze kwijt zijn of kinderen hebben die zichzelf èn hen ongelukkig maakten? Na veel gezucht van de koning en gehuil van de koningin verzochten ze de oude vrouw te doen wat nodig was om de kinderen gelukkig te maken.
“Ga naar huis en maak in de tuin op een zonnige plaats een plekje aarde vrij van onkruid en andere planten. Roep de kinderen daarheen en dan zullen jullie wel zien wat er gebeurt”.
De koning en de koningin keerden huiswaarts en deden wat de oude vrouw hen had opgedragen. En phlotseling  stond de oude wijze vrouw daar in hun tuin. Ze pakte de ruziënde kinderen vast en sprak: “Het wordt van nu af aan anders. Jij Peter zal je zorgen maken om je zusje en haar geven wat ze nodig heeft en jij Selie zal je steeds afvragen wat Peter nodig heeft en het hem geven.”
Direct na deze woorden verdween de vrouw. Peter veranderde in een wortelstelsel en verdween onder de grond. Selie veranderde in mooi fijn groen blad en zat boven de grond aan hem vast. Het koningspaar was met stomheid geslagen.
Ze hoorden Peter roepen:”Denk maar niet dat ik voor jou voeding uit de grond zal halen. Daar zorg je zelf maar voor”.
“Wat kan mij dat schelen” riep Selie “probeer jij dan maar aan zuurstof te komen”.
Zo werden ze zwakker en zwakker. Peter omdat hij geen lucht kreeg en Selie omdat zij verhongerde. Toen zagen de wanhopige ouders plots dat Selie zich oprichtte en ze hoorden Peter roepen:”Selie, hier heb je voedsel, geef mij alsjeblieft lucht, ik stik bijna”.
En toen gebeurde het wonder. Selie haalde adem voor Peter en Peter gaf voedsel aan Selie. En de plant bloeide helemaal op en was een lust voor het oog.
De koning en de koningin noemden de plant PeterSelie. Tot op de huidige dag werken broer en zus samen en zijn niet meer van elkaar te scheiden.

 

De tuinpeterselie (Petroselinum crispum) is een overbekend keukenkruid. De bladeren en stengels zijn rijk aan vitaminen en mineralen. In de keuken worden de krul- en de bladpeterselie gebruikt. De wilde vorm, de Vlaamse peterselie (Petroselinum ségetum) is een bedreigde plantensoort en komt voor in Vlaanderen en heeft als noordelijkste grens Zeeuws Vlaanderen. Er bestaat een giftige dubbelganger (maar toch goed te onderscheiden) van de tuinpeterselie, de veel voorkomende hondspeterselie,maar die behoort tot een andere ondersoort (Aethúsa cynápium).

 

 

Post Author
Els Baars
Natuurverhalen