Workshops en iets over mijzelf

Also available in: Nederlands

Wat mij tijdens de natuurwandelingen en presentaties altijd opvalt is dat iedereen, van jong tot oud, blij en verwonderd is als ik een verhaal vertel.

PRESENTATIES
Op dit moment geef ik alleen nog workshops van een hele dag. Met praktische oefeningen leer ik mensen in groepen van maximaal 15 personen korte verhalen te vertellen. Naast theoretische uitleg, besteden we  het grootste deel van de dag aan daadwerkelijk leren vertellen voor groepen binnen of buiten in het veld.

Een hele dag is geweldig en effectief. De cursisten kunnen veel oefenen, krijgen opbouwende aanwijzingen en op het eind van de dag heeft iedereen een heel verhaaltje ingestudeerd en verteld. Leuke bijkomstigheid is dat de workshops altijd vrolijk zijn, omdat je blij wordt van natuurverhalen vertellen.


REACTIES OP PRESENTATIES

“De bijdrage van Els Baars aan de driedaagse Workshop Natuurverhalen van IVN Rijk van Nijmegen in april en mei 2015 was inspirerend. Als erudiet en veelzijdig verteller wist ze het hoofd en het hart van de deelnemers te bereiken. Els bedankt.”
(IVN Rijk van Nijmegen, Peter Rambags, projectgroep IVN workshop natuurverhalen)

“Nogmaals dank voor een mooie avond vol natuurverhalen. Aan de positieve reacties van velen heb ik gemerkt dat er genoten is. Jij hebt ervoor gezorgd dat bij tuinmensen de natuur een beetje dichterbij gekomen is.”
(Groei&Bloei Haarlemmermeer)

“Bedankt voor deze geweldige dag! Die heeft onze stoutste verwachtingen overtroffen.”
(Hermine Schuit, organisatie verhalenworkshop IVN Oost Veleuwezoom, sept 2017)

Voor meer info kunt u mij mailen: Els Baars

OVER ELS BAARS

Vanaf mijn jonge jeugd vertoef ik veel in de natuur. Geen wonder gezien mijn voornaam, Els, een veel voorkomende boom is in ons land en mijn achternaam, Baars, een veel voorkomende vis in onze streken. Graag struin ik in de duinen, langs het strand, in het bos, door plas- en drasgebieden en in het open land. In mijn volwassen leven heb ik met en voor allerlei groepen over uiteenlopende onderwerpen gesproken. Mijn hart ligt vooral bij alles wat de natuur aangaat, vertellend, schrijvend, fotograferend of in stilte genietend.

Bij IVN-Leiden heb ik, tot mijn genoegen, de opleiding tot natuurgids gevolgd. Vanaf het begin van het millennium loop ik met groepen door duin, bos of polder. Sinds eind 2003 schrijf ik natuurverklarende verhalen voor de website en boeken.

Doel
Mijn doel is dat mensen zich (weer) verwonderen over en genieten van al het bijzondere dat ons omgeeft. Mijn missie is dat jong en oud elkaar in en over de natuur weer verhalen gaan vertellen. Natuurverhalen.nl wordt goed bezocht, en er zijn duizenden boeken verkocht in boek- en webwinkels. Uit gesprekken en mails komt naar voren dat de verhalen door velen en voor uiteenlopende doeleinden gebruikt worden: tijdens natuurevenementen, congressen, als cadeautje, in het onderwijs, thuis of bij opa en oma, als kunstproject, in tijdschriften, geplaatst onder foto’s en zelfs tijdens therapie.

BOEKEN
Op verzoek van boswachters, onderwijzers en andere lezers zijn er inmiddels 3 boeken met verhalen verschenen die menigeen zichzelf of een ander cadeau heeft gegeven. Ook wordt frequent toestemming gevraagd om een verhaal op een site, tijdschrift, tentoonstelling of kunstproject te plaatsen.

Over de grenzen
Dieren en planten kennen geen grenzen. Verhalen eigenlijk ook niet en daarom was het mijn wens de verhalen ook in andere talen te verspreiden. Inmiddels vertalen vrijwillige beroepsvertalers liefdevol de tientallen verhalen in het Engels, Duits en Frans. Iedere taal heeft ook een eigen domeinnaam. De helft van de lezers van de natuurverhalen.nl bestaat inmiddels uit mensen van buiten het Nederlandse taalgebied.

Natuurverhalen