Workshops en trainingen
Op dit moment geef ik samen met enkele IVN-collega´s workshops en trainingen storytelling, van 2,5 uur tot een gehele dag, aan mensen die graag meer verhalen willen gebruiken om publiek meer te betrekken bij natuur en landschap . Met praktische oefeningen leer ik mensen in groepen van maximaal 25 personen verhalen te gebruiken. Naast theoretische uitleg, besteden we het grootste deel van de dag aan daadwerkelijk componeren van een eigen verhaal en het leren gebruiken van verhalen voor groepen binnen of buiten in het veld.
Een hele dag is geweldig en effectief. De cursisten kunnen veel oefenen, krijgen opbouwende aanwijzingen en op het eind van de dag heeft iedereen een eigen verhaal gevonden om het zelf te vertellen of gebruiken. Leuke bijkomstigheid is dat de workshops altijd vrolijk zijn, omdat je blij wordt van natuurverhalen vertellen.
De workshops en trainingen zijn ook maatwerk en gericht op specifieke wensen van de groep en/of het verhaal van het desbetreffende natuurgebied.
Voor meer info kunt u mij mailen: Wim Ruis
Over Wim Ruis
Ik woon in Tilburg en werk bij IVN Natuureducatie. Ik werk met verhalen om mensen mee te nemen in de onlosmakelijke betekenis van natuur voor mensen. Verhalen als een uitnodiging om de wijsheid van de natuur te ontdekken en verhalen als oproep tot actie. De natuur, dat zijn wij! Ik laat jong en oud beleven hoe leuk én belangrijk natuur is en gebruik daarvoor het bezielde verhaal van het landschap. Zowel de natuur in de straat als het grote natuurgebied om de hoek herbergen prachtige verhalen in zich die ik graag laat ontdekken. Bij deze ontdekkingstochten is de relatie tussen natuur en mens direct voelbaar. Ik ben als chief storyteller opgeleid bij de storytellingacademie.
Doel
Mijn doel is dat mensen zich (weer) verwonderen over en genieten van al het bijzondere dat ons omgeeft. Mijn missie is dat jong en oud elkaar in en over de natuur weer verhalen gaan vertellen. Natuurverhalen.nl wordt goed bezocht, en er zijn duizenden boeken verkocht in boek- en webwinkels. Uit gesprekken en mails komt naar voren dat de verhalen door velen en voor uiteenlopende doeleinden gebruikt worden: tijdens natuurevenementen, congressen, als cadeautje, in het onderwijs, thuis of bij opa en oma, als kunstproject, in tijdschriften, geplaatst onder foto’s en zelfs tijdens therapie.