Presentaties, workshops en excursies

Also available in: Nederlands

Wat mij tijdens de natuurwandelingen en presentaties altijd opvalt is dat iedereen, van jong tot oud, blij en verwonderd is als ik een verhaal vertel.

Zo nu en dan geef ik via IVN-Leiden of op eigen initiatief excursies die voor iedereen toegankelijk zijn in de duinen of de polders in de regio Leiden. Deze zijn gratis. Informatie hierover treft u hieronder aan. U kunt ook op de hoogte blijven door u op te geven voor de nieuwsbrief.

PRESENTATIES EN EXCURSIES VOOR SPECIALE GELEGENHEDEN
Het is wellicht een origineel idee om ter ere van een jubileum of een andere speciale gebeurtenis in uw bedrijf, organisatie of in uw privéleven, een natuurverhalen-excursie buiten, of een presentatie binnen te organiseren of cadeau te geven. De excursie, lezing, workshop of presentatie kan binnen of buiten plaats vinden, met of zonder prachtige natuurfoto’s. In overleg vooraf, bespreken we uw wensen en bekijken we de mogelijkheden.


PRESENTATIES

Voorbeelden:

 • workshop presenteren in Overijsel, besloten groep
 • lezing Bronnen Natuurverhalen, in Brabant, besloten groep
 • workshop vertellen in Overijsel, besloten groep
 • boekpresentatie boekhandel
 • verhalenpresentatie voor vrijwilligers bibiotheek Zuid Holland, besloten groep
 • verhalenavond IVN afdeling, open groep
 • verhalenpresentatie bij tuinvereniging Noord Holand, besloten groep


REACTIES OP PRESENTATIES

“De bijdrage van Els Baars aan de driedaagse Workshop Natuurverhalen van IVN Rijk van Nijmegen in april en mei 2015 was inspirerend. Als erudiet en veelzijdig verteller wist ze het hoofd en het hart van de deelnemers te bereiken. Els bedankt.”
(IVN Rijk van Nijmegen, Peter Rambags, projectgroep IVN workshop natuurverhalen)

“Nogmaals dank voor een mooie avond vol natuurverhalen. Aan de positieve reacties van velen heb ik gemerkt dat er genoten is. Jij hebt ervoor gezorgd dat bij tuinmensen de natuur een beetje dichterbij gekomen is.”
(Groei&Bloei Haarlemmermeer)

“Bedankt voor deze geweldige dag! Die heeft onze stoutste verwachtingen overtroffen.”
(Hermine Schuit, organisatie verhalenworkshop IVN Oost Veleuwezoom, sept 2017)

Al een aantal jaren geef ik voor het Landschap Overijssel een hele dag een workshop “verhalen en presentaties vertellen”. Veel vaker geef ik een middag- of een avondworkshop “vertellen”. Een hele dag is geweldig en effectief. De cursisten kunnen veel oefenen, krijgen opbouwende aanwijzingen en op het eind van de dag heeft iedereen een heel verhaaltje ingestudeerd en verteld. Leuke bijkomstigheid is dat de workshops altijd vrolijk zijn, omdat je blij wordt van natuurverhalen vertellen. De excursies of presentaties zijn bestemd voor volwassenen of gemengde groepen met kinderen en volwassenen, zoals in familieverband.

De afgelopen jaren vertel ik in uiteenlopende vormen aan allerlei soorten groepen. Ik ben zowel verhalenverteller als docent in workshops verhalen vertellen. Voorbeelden van wat ik heb gegeven:

 • Workshops van een volle dag met theorie over natuurverhalen vertellen en veel praktijkoefeningen in groepjes
  • Verhalenwandeling met natuurinformatie in het bos voor een jubilerende outdoororganisatie met 20 deelnemers
  • Natuurverhalen vertellen met prachtige natuurfoto’s en -geluiden tijdens een speciale verjaardag van een natuurliefhebber aan 50 mensen
  • Natuurverhalen vertellen tijdens een diner, als ontspanning voor 60 mantelzorgers
  • Een lezing voor 100 mensen over Natuurverhalen.nl als voorbeeld van een didactische methode in het geven van cursussen
  • Verhalen vertellen aan een groep van 20 ouderen in een bejaardenhuis
  • Praktische vertelworkshop aan natuurgidsen, waar we in een groep van 15 mensen oefenen om natuurverhalen te vertellen, buiten in het veld of binnen voor cursussen. Met veel praktische tips.
  • Verhalen vertellen aan kinderen tijdens een open dag van een milieu-educatiecentrum
  • Verhalenexcursie tijdens volle maan in de duinen
  • Verhalen vertellen in de pauzes tijdens een kanotocht

  De excursie, lezing, workshop of presentatie kan binnen of buiten plaats vinden, met of zonder mooie natuurplaatjes. De vorm gaat in onderling overleg vooraf. De excursies of presentaties zijn bestemd voor volwassenen of gemengde groepen met kinderen en volwassenen, zoals in familieverband.
  Voor meer info kunt u mij mailen: Els Baars

  OVER ELS BAARS

  Vanaf mijn jonge jeugd vertoef ik veel in de natuur. Geen wonder gezien mijn voornaam, Els, een veel voorkomende boom is in ons land en mijn achternaam, Baars, een veel voorkomende vis in onze streken. Graag struin ik in de duinen, langs het strand, in het bos, door plas- en drasgebieden en in het open land. In mijn volwassen leven heb ik met en voor allerlei groepen over uiteenlopende onderwerpen gesproken. Mijn hart ligt vooral bij alles wat de natuur aangaat, vertellend, schrijvend, fotograferend of in stilte genietend.

  Bij IVN-Leiden heb ik, tot mijn genoegen, de opleiding tot natuurgids gevolgd en ik gids nog steeds met hen. Vanaf het begin van het millennium loop ik met groepen door duin, bos of polder. Sinds eind 2003 schrijf ik natuurverklarende verhalen voor de website en boeken. Natuurverhalen.nl is uitgegroeid tot een stevige boom, die nog altijd groeit, waardoor ik nu part time natuurverhalenverteller, en -schrijver ben.

  Doel
  Mijn doel is dat mensen zich (weer) verwonderen over en genieten van al het bijzondere dat ons omgeeft. Mijn missie is dat jong en oud elkaar in en over de natuur weer verhalen gaan vertellen. Natuurverhalen.nl wordt goed bezocht, en er zijn duizenden boeken verkocht in boek- en webwinkels. Uit gesprekken en mails komt naar voren dat de verhalen door velen en voor uiteenlopende doeleinden gebruikt worden: tijdens natuurevenementen, congressen, als cadeautje, in het onderwijs, thuis of bij opa en oma, als kunstproject, in tijdschriften, geplaatst onder foto’s en zelfs tijdens therapie.

  BOEKEN
  Op verzoek van boswachters, onderwijzers en andere lezers zijn er inmiddels 3 boeken met verhalen verschenen die menigeen zichzelf of een ander cadeau heeft gegeven. Ook wordt frequent toestemming gevraagd om een verhaal op een site, tijdschrift, tentoonstelling of kunstproject te plaatsen.

  Over de grenzen
  Dieren en planten kennen geen grenzen. Verhalen eigenlijk ook niet en daarom was het mijn wens de verhalen ook in andere talen te verspreiden. Inmiddels vertalen vrijwillige beroepsvertalers liefdevol de tientallen verhalen in het Engels, Duits en Frans. Iedere taal heeft ook een eigen domeinnaam. De helft van de lezers van de natuurverhalen.nl bestaat inmiddels uit mensen van buiten het Nederlandse taalgebied.

Natuurverhalen