Wie is de mooiste? Den of Lariks (013)

Dennen en lariksen zijn naaldbomen. De meeste naaldbomen behouden hun naalden. Er is in ons land maar één naaldboom die in de winter zijn naalden verliest, de lariks. Lees in deze parabel dat daar voor- en nadelen aan zitten:

Een grove den en een fijne lariks stonden al vele jaren naast elkaar aan de rand van een bos. Ieder jaar trotseerden ze hete zomers, ijskoude winters, brandende zon en zware herfststormen. Maar de één voelde zich daarbij beter dan de ander.
De lariks kleurde iedere herfst vurig geelrood, liet haar tere naalden vallen en ging kaal de winter door.
De grove den pronkte het hele jaar door trots met dezelfde grote scherpe donkergroene naalden en voelde zich vooral in de winter sterk en mooi naast de kale lariks.
Het was op een warme nazomeravond toen de den tegen de lariks zei: ‘Buurvrouw, ik zie dat je eerste naalden alweer wat gelig worden. Waarom laat je toch ieder jaar je naalden vallen? Je bent maanden niet om aan te zien met je kale takken. Dat steekt schraal af naast mijn sterke groene naalden.’
De lariks knisperde met haar takjes en antwoordde: ‘Beste den, we zijn beiden een boom, maar toch zijn we heel verschillend. Als boom oogst ik in de herfst veel bewondering van de mensen. En van mijn naalden wordt goede humus gemaakt waar de planten aan mijn voeten zich dankbaar mee voeden. De winterstormen zullen mij niet snel vellen doordat de wind makkelijk langs mijn kale takken giert. Jij en je soortgenoten lopen een groot risico te breken onder een zware sneeuwlast. En bovendien, beste den, ben ik ieder jaargetijde anders, ik ben nooit hetzelfde zoals jij, die er zomer en winter, lente en herfst eender uitziet. We zijn anders, maar niet beter of slechter.’
Na deze woorden begreep de grove den dat ze beide even mooi waren, ieder op zijn eigen wijze. In de winter krijgt hij de aandacht van de mensen als op zijn groene takken de witte sneeuw ligt. En de lariks bekoort de mensen in de lente met haar tere groen en in de herfst met haar goudgele naalden.

Hoe ziet u het verschil tussen een den en een lariks? Daar is een eenvoudig ezelsbruggetje voor: De D van den staat voor duo want de naalden staan twee aan twee. De L van lariks staat voor legio omdat de naalden in groepjes staan. (De S van spar staat voor solo,de naald staat alleen.) De Europese lariks verliest in de herfst zijn naalden en is daarmee de enige Europese loofverliezende naaldboom. De den blijft het hele jaar groen. Beide bomen zijn vooral aangeplant voor de houtproductie.

Post Author
Els Baars
Natuurverhalen