Waarom de PAARDENBLOEM op aarde kwam (076)

In het voorjaar zijn de weiden geel gekleurd van de bloeiende paardenbloemen. Heeft u wel eens goed naar de groei en de bloei van deze heel bijzondere plant gekeken? Het is een plant met een boodschap, gezonden door de hemelbewoners van heel, heel lang geleden. Die boodschap werd zo belangrijk gevonden dat de bloemen over bijna de hele wereld zijn verspreid. Luister naar de oude boodschap van de paardenbloem.

Heel, heel lang geleden was er niets. En toch alles. Uit de oerknal kwam het heelal voort. De eenheid viel uiteen in losse delen en het heelal breidde zich uit, verder de ruimte in. Uit dat geheel uit het allereerste begin kwamen de planeten los, waaronder de aarde. Uit de harmonie van het prille bestaan van de wereld ontstonden steeds meer afgescheiden delen, zoals lucht, water, land, en later de planten en dieren en ten slotte de mensen. De mensen leefden eerst in een hecht groepsverband, in harmonie met de elementen. Later steeds meer in kleinere losse verbanden en op afstand van de natuur. Geleidelijk aan vergaten de mensen dat nog steeds alles met alles samenhing en gingen ze denken dat ze beter waren dan de planten en de dieren en dat ze God niet meer nodig hadden.
Een vergissing.
De wereld werd overstroomd door eindeloze regens en iedereen verdronk, op een handjevol mensen en dieren na.Toen het water eindelijk ging zakken en de aarde weer ging bloeien, zond de hemel een symbool, om nooit meer te vergeten dat alles uit één universum voortkomt en alles met alles samenhangt, dat ieder zijn eigen belangrijke, onmisbare functie heeft in het geheel.
Het symbool was een nieuwe plant: de paardenbloem. Kijk eens goed naar de verschillende verschijningsvormen van de plant en herken het volgende:
 
De bloem symboliseert de stralende zon.
De pluizenbol symboliseert de volle maan.
De losse zaadpluizen symboliseren de sterren.

De verhalen over de wereldwijde overstromingen, de zondvloed, dateren van zo’n 100.000 tot 200.000 jaar geleden en zijn waarschijnlijk de oudste verhalen die de mensen elkaar ooit zijn gaan vertellen. In iedere cultuur bestaan soortgelijke verhalen. Hier in het westen is de Ark van Noach de christelijke variant.
De paardenbloem kan je zien als symbool van ons ecosysteem. Ieder onderdeel heeft een onmisbare functie in het geheel. Een bloem geeft honing, een vlieg eet de honing en bevrucht de bloem voor de zaden of vruchten. De zaden, vruchten en vliegen worden op hun beurt weer gegeten door de vogels en de zoogdieren, die op hun beurt weer zorgen voor een andere cyclus.
Voor mens en dier zijn de bladeren van de paardenbloem een vitaminerijke groente.

 

© Els Baars, Natuurverhalen.nl, vrij gebaseerd op een verhaal van een collega-natuurgids

Post Author
Els Baars
Natuurverhalen