samen slapen

Het is zomer. Ik zie de groepen weer in de avond. Voor de meeste vermoeide ouders is het nu tijd om uit te rusten en bij te praten. Soms gaan de kinderen mee, soms vormen deze pubergroepen.

Ze zoeken elkaar op, de uitgeputte ouders die hun jongen hebben grootgebracht. Of verloren. Ja, verloren, want een groot deel van de kleintjes redt het niet. De kwetsbare jonkies kunnen niet altijd genoeg eten bejagen. Vaker echter zijn de kleintjes slachtoffer van de alom aanwezige gevaren: auto’s, roofvogels en vooral van de poezen.
Slechts enkele vogels als meerkoeten en ijsvogels broeden nu nog nieuw grut uit, voor de 2e of 3e keer dit jaar

Met honderden of duizenden

Veel vogels die uit de kleintjes zijn, vliegen in ’s avonds naar hun slaapplekken om weer samen te overnachten. Gezellig met honderden of duizenden bij elkaar.
Een paar kilometer boven ons hoofd dommelen ’s nachts de gierzwaluwen en de huiszwaluwen in enorme groepen. Ze slapen hoog in de lucht.
De boerenzwaluwen kwebbelen weer gezellig met honderden naast elkaar op de elektriciteitsdraden langs de wegen.
De meeuwen keren terug naar de Noordzee.

Dansspektakel

Het is weer tijd voor het dansspektakel van het jaar. De spreeuwen. Ze verzamelen zich nu al in kleine groepen ’s avonds, maar de komende weken groeien deze aan tot heuse zwarte zwermen. In de schemering dansen en duikelen de spreeuwen. Groepen van honderden en straks vele duizenden vogels, die daarna samen in de bomen duiken voor de nacht. Misschien weer rond de Van der Valk Boumanweg. en de Rijn, zoals vorig jaar

Het aantal halsbandparkieten groeit omdat ze ’s winters niet bevriezen. Schel schetterend duiken ze de komende weken in de haagbeuken in de van Poelgeestlaan om samen te gaan dromen.
Kauwen zijn het hele jaar door gezelschapsdieren en broeden in kolonies. Maar nu hebben ze weer tijd om ’s avonds in gezellige praatgroepen boven onze straten te flaneren voor ze met z’n allen in de bomen kruipen om al kakelend te gaan slapen. Boven Cronesteijn fladdert nu al een hele grote groep.
Door het veranderende klimaat komen er steeds meer grote zilverreigers. In Zuid Holland overwinteren de meesten. Met honderden overnachten deze statige witte vogels gezamenlijk in de rietvelden van het Groene Hart.
Over twee, drie maanden voegen de noordelijke trekvogels zich bij ‘onze’ vogels. Dan dommelen en dromen vele duizenden meerkoeten en zwanen op de meren in de wijde omgeving ons dorp.

De mensen groepen samen, liefst dicht bij elkaar. Groepen van enkele honderden tot duizenden. Om uit te rusten en bij te praten. Aan het strand, in het pretpark, bij het zwembad, tijdens festivals en in Frankrijk. Het is zomer.

tekst: Els Baars
foto: Mike Melis, natuurklik.nl, grote zilverreigers

Post Author
Els Baars
Natuurverhalen