Natuurverhalen.nl

Nieuwsbrief


In deze 8e nieuwsbrief (winter 2014):

  • nieuw boek: de jaloerse waterkip
  • een nieuw sprookje over de EKSTER, nr 104
  • excursies in de winter
  • vertaalde sprookjes
  • natuurweetjes in de winter

NIEUW BOEK

De afgelopen maanden zijn extra druk geweest door het derde boek. Het maken is een intensieve, boeiende, maar tijdrovende bezigheid. Daardoor had ik weinig ruimte om rustig een nieuw verhaal te ontwikkelen.
De titel van het nieuwe boek is: DE JALOERSE WATERKIP. 23 nieuwe natuursprookjes en wederom prachtig vormgegeven en uitgegeven door de KNNV-uitgeverij.
Begin maart zal het in de boek- en webwinkels en bij mij te koop zijn voor € 13,95
Voorinschrijving bij mij is mogelijk. Je kunt je nu al opgeven, dan ontvang je het boek zonder portokosten zodra hij uitkomt. Mail me svp (zie onder)

Omslag De jaloerse Waterkip (1 x klikken = vergroten)

NIEUW SPROOKJE OVER DE EKSTER

“Het had Pica heel wat inspanning gekost uit zijn ei te breken en nu lag hij uitgeput en naakt op de bodem van het nest. Hij had best wel zin in eten, maar bovenal had hij het koud. Het liefst was hij weer terug gekropen in het warme ei. Zijn grote, opgezette ogen zaten nog dicht zodat hij nog niets kon zien; horen kon hij wel. En wat hij hoorde gaf hem instinctmatig een onrustig gevoel. “Ze zullen het niet makkelijk krijgen, die kinderen van ons. Zeker nu die ellendige kraaien in de buurt zijn komen wonen. Maar dat niet alleen… Laten we hopen dat ze zo slim zijn dat ze de gevaren waar wij eksters mee te maken hebben zullen weten te overleven. En dat ze net als wij in de hoogste boom en het beste leefgebied zullen kunnen wonen.” lees verder

NIEUWE NATUURWANDELINGEN BEGIN 2015, i.s.m. IVN-Leiden

Er zijn drie excursies waarbij ik gids en enkele verhalen vertel:

  • Volle Maanexcrusie, zaterdag 31 jan, 17-19.30 uur. Van schemer naar duister met bijna volle maan in Berkheide en Ganzenhoek.
  • Nieuwe Maanexcursie, zaterdag 21 februari 17.30-20 uur. Winterwandeling Van schemer naar duister bij nieuwe maan in Berkheide en Ganzenhoek.

Verzamelen: Wassenaarse Slag, Wassenaar, op het parkeerterrein tegenover Hotel Duinoord. Het zijn stevige wandelingen van ongeveer 2,5 uur, die starten vlak voor zonsondergang. Duin op en af door het rulle zand en langs het strand. Daarom is een redelijke conditie wel nodig. Onderweg zo nu en dan natuurinformatie en enkele natuursprookjes. Graag vooraf per mail opgeven: Els Baars 

  • Spannende Gezinswandeling, zondag 22 maart 14-ca16 u. met kinderen van 6-10 jaar en hun ouder(s) in de duinen van Meijendel. Het aantal deelnemers is beperkt, dus graag opgeven!
    Verzamelen Bezoekerscentrum de “Tapuit”, in Meijendel, Wassenaar. Aanmelden: nvkampen@casema.nl ( 06-38341502)

Meer mooie en boeiende excursies, zie IVN Leiden eo

VERTAALDE NATUURSPROOKJES

De natuursprookjes worden ook vertaald. In het Frans, Duits en Engels zijn er inmiddels al weer in iedere taal ruim 50 vertaald.

Met veel dank aan de vrijwillige vertaalsters: Sarah Hopman (engels), Rebekka Lunser (duits) en Nicole van Geel (frans).

NATUURWEETJES IN DE WINTER

Nederland is in de winter een gastvrij land voor talloze vogels. Er overwinteren uit Noord Europa en Azië zo’n 800.000 smienten meer dan 1 miljoen ganzen, talloze roodborstenkoperwieken, kramsvogels en meer vogels in ons land
Denk je “het lijkt wel of er veel meer buizerds zijn?" Dat klopt.‘Onze buizerds’ hebben gezelschap gekregen van hun noordelijke broeders en zusters. Als je goed kijkt, zie je de verschillen in kleur. Je ziet hele lichte en donkerbruine exemplaren. Buizerds zijn aaseters en zitten graag op een paaltje langs autowegen om verkeersslachtoffers als muizen, vogels en andere dieren snel weg te halen.
De eenden baltsen in de winter, mooi om eens rustig te bekijken: het gedrag en al die mooie verenpracht van het prachtkleed van al die watervoges die we nu in ons landje hebben.
Ook uilen en hazen zijn in de winter actief in het zoeken en verleiden van partners. Uilen kunnen al in februari broeden. Ook in februari en maart rennen en dollen de hazen over de weilanden, ‘rammelen” geheten. Zo mooi om te zien.
Meerkoeten leven in de winter in grote groepen in sloten en meren. In het IJselmeer kan je groepen van vele honderden koeten zien.
Aan de hazelaars hangen de katjes al klaar. Vorig jaar bloeiden ze al eind december, maar januari en februari is normaal voor de lichtgeel bloeiende katjes. Omdat er nog geen insecten zijn, vindt de bestuiving plaats door de wind. De vrouwelijke rode bloempjes zijn klein als een luciferkop en bloeien als aan de eigen boom/struik de mannelijke katjes niet bloeien.

Over veel van deze dieren en planten bestaan al sprookjes, ik heb de namen gelinkt naar de pagina’s. Even klikken en je leest het natuursprookje.

 

Ik wens iedereen veel mooie natuur in 2015 toe

Els Baars

 

 

(wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen, mail me svp)

Natuurverhalen.nl

E-mail: sprookjes@natuurverhalen.nl