Natuurverhalen.nl

Nieuwsbrief

In deze 7e nieuwsbrief (herfst 2014):

  • een nieuw sprookje over de Maan en de Slechtvalk, nr 103
  • excursies in het najaar
  • nieuw vertaalde sprookjes
  • natuurweetjes in de herfst

Nieuw sprookje over de maan

Al jaren gids ik 'maanexcursies', natuurwandelingen in de duinen en angs het strand van zonsondergang tot in de duisternis. Steeds bij volle of nieuwe/geen maan. Al jaren wil dan graag een maansprookje vertellen. Eindelijk is ie er dan:

DE MAAN EN DE SLECHTVALK. 
Hoe de maan zijn staart kwijtraakte

In het begin van onze geschiedenis was de maan jaloers op de zon. Hij kon het maar moeilijk verkroppen dat de mensen hem de rug toekeerden en gingen slapen als hij tevoorschijn kwam en pas weer tot leven kwamen als de zon zich weer liet zien. Hij wilde dat hijzelf kon schijnen en niet alleen maar zwakjes het licht van een ander weerkaatsen. Dat de mensen hem ook belangrijk zouden vinden.

Aangezien vuur licht geeft, besloot hij het vuur van de mensen te stelen. Hij hing het als een staart achter zich aan en dacht op die manier meer aanzien op aarde te krijgen. De mensen zagen weliswaar dat de maan een lichtende staart had gekregen, maar het kon ze niets schelen. Nee, ze hadden wel iets anders aan hun hoofd: hun vuur was verdwenen. Ze konden zich niet meer warmen en niet meer koken. Hongerig en verkleumd van de kou moesten ze de nachten dicht tegen elkaar aan doorbrengen. lees verder

NIEUWE EXCURSIES (i.s.m. IVN Leiden eo.)

  • Vrijdag 12 september  van 19.30  tot 22.00  uur. Van schemer naar duister bij volle maan.  
  • Vrijdag 26 september van 19 uur tot 21.30 uur. Van schemer naar duister bij nieuwe maan
  • vrijdag 7 november van 16.30 uur tot 19.00 uur. Van schemer naar duister bij volle maan (ik werk dan en ben er niet bij)
  • vrijdag 21 november van 16.00  tot 18.30  uur, herfstwandeling van schemer naar duister bij nieuwe maan (ik werk dan en ben er niet bij)

Verzamelen: Wassenaarse Slag, Wassenaar, parkeerterrein  tegenover hotel Duinoord. 

He zijn stevige wandelingen die starten vlak voor zonsondergang in Berkheide en de Ganzenhoek en langs het strand. Onderweg zo nu en dan wat natuuinformatie. Duur ongeveer 2,5 uur,  duin op en af soms door het rulle zand van duinen en strand. Daarom is een goede conditie wel nodig.

Graag vooraf per mail opgeven: Els Baars 

Meer mooie en boeiende excursies, zie IVN Leiden eo

VERTAALDE NATUURSPROOKJES

Heb je buitenlandse vrienden of kennissen? Deze maand zijn nieuw vertaald:: 

Met veel dank aan de vrijwillige vertaalsters: Sarah Hopman (engels), Rebekka Lunser (duits) en Nicole van Geel (frans).

NATUURWEETJES IN HET NAJAAR

De herfst is het seizoen van de oogst. Bomen en planten hangen vol vruchten of zaden, of hebben die al laten vallen. Ze zijn primair bedoeld voor de voortplanting, voor het voortbestaan van de soort. De meeste planten en bomen produceren veel meer dan hiervoor nodig is. Deze overvloedige productie van vruchten en zaden is hun gift aan de mensen en de dieren. 

Als je nu rondfietst of in het bos wandelt zie je dat de meidoorns vol rode bessen hangen. Extra mooi als daar de zon op schijnt. Dit jaar zijn er overvloedig veel beukennootjes, ook wel mastjaar genoemd. Vinden de wilde zwijnen lekker. 

Dit is ook de tijd dat de meeste broedvogels zich klaar maken om naar warmere oorden te vertrekken. Zij ‚vetten’ zich op door voor vertrek extra veel zaad, bessen, nootjes of insecten en andere bodemdieren te eten. De eerste die vertrekken, al eind augustus, zijn de gierzwaluw en de koekoek. Zie het verhaal van de gierzwaluwOp dit momenet trekken al veel roofvogels door of over. Zo krijgen we hier veel buizerds uit Scandinavië.

De broedvogels uit het koude noorden vliegen de komende periode terug naar ons land of houden hier een tussenstop. Ze doen zich dan vooral te goed aan de bessenstruiken en -bomen,  zoals de meidoorns en de duindoorns. De eerste wintergasten zijn binnen: begin augustus is de eerste de drieteenstrandloper, die langs de Noordzeekust en op de Wadden langs de waterlijn rent. Lees hier het sprookje van de Strandloper. Vanaf nu volgen de honderdduizenden smienten, kuifeenden, ganzen, goudplevieren, roodborsten, koperwieken en nog veel meer gasten. Zie het verhaal van de smient

Kijk bij de bomen eens naar de knoppen die al klaar staan om volgend voorjaar uit te lopen, zoals de paarse knoppen van de els en de lichtgroene van de hazelaar.

De komende tijd schitteren de herfstkleuren van geel, rood en oranje naar bruin. Dat laat zien dat de planten en bomen de voedingsstoffen uit de bladeren terughalen voor ze afvallen. En daar mogen wij van genieten.

 

Zonnige herfstgroet!

Els Baars

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Natuurverhalen.nl

E-mail: sprookjes@natuurverhalen.nl