Natuurverhalen.nl

Nieuwsbrief

In deze 11e nieuwsbrief (maart 2016)

  • Nieuw sprookje, de hyacint
  • Nieuwe column
  • Vertaalde sprookjes
  • Natuurweetjes vroege voorjaar

Het voorjaar kondigt zich weer aan. Met het toenemen van het aantal uren daglicht en de warmte van de zon, kriebelt het weer om aan de slag te gaan. Na vijf maanden eindelijk weer een nieuw natuursprookje. En de volgende staat in de steigers, de spreeuw.
Met die lentekriebels na bijna drie jaar weer een nieuwe: column "Ganzen net mensen?”
Het aantal lezers neemt nog steeds toe, de verhalen worden tot ver over onze grenzen gelezen dankzij de vrijwilligers die vertalen.

Nieuw sprookje:

Waarom de blauwe hyacint heerlijk ruikt           
Hyakinthos was niet alleen bijzonder omdat hij een prins uit Sparta was, hij was ook bijzonder mooi. Zijn gespierde lichaam leek uit marmer gehouwen, zijn lange haren dansten als hij liep en zijn donkere ogen keken eenieder uitnodigend aan. Het meest aantrekkelijke was zijn lichaamsgeur, opwindend als een bloeiende lenteweide.
Niet verwonderlijk dat hij begeerd werd, niet alleen door sterfelijke prinsessen maar ook door onsterfelijke goden.
De god van de zuiderwind, Zephyros werd verliefd op Hyakinthos. Hij greep iedere kans aan om met een bries zijn geur te verspreiden en de lange haren en het begeerde lichaam te strelen. Maar naast Zephyros had een andere Griekse god zijn verliefde oog laten vallen op de mooie prins. Deze rivaal was Apollo, de mooie atletische god die altijd de juiste diepzinnige woorden sprak en de ander betoverde met zijn poëtische liederen.
Zephyros vreesde dat hij het onderspit zou gaan delven voor Apollo. verder lezen

 

Column

Na bijna 3 jaar heb ik de draad weer opgepakt:

Ganzen, zijn het net mensen?                                                                
Stel, je verdient met veel uren werken net genoeg om van te leven en je woont in een gevaarlijke stad. Aan de andere kant van het land is er werk in overvloed, de lonen zijn veel hoger, het wonen bijna gratis, het is er veilig en het weer is meestal aangenaam. Wat doe jij? Ik vermoed verhuizen. Stel voor, je hebt drie kinderen en je broers wonen met hun kinderen in de buurt. Regel je iets met je familie voor gezamenlijke opvang van de kleintjes? Waarschijnlijk wel.
Dat is precies wat ganzen doen. Ganzen zorgen voor hun hele familie, zijn slim, zoeken plekken waar het goed toeven is en zijn levenslang trouw aan hun partner. verder lezen

 

Vertaalde sprookjes

  • In het Engels zijn er 4 verhalen vertaald: de slak, de witgat, de iris en de koperwiek
  • In het Duits staan er 3 nieuwe op de site: het vergeet-mij-nietje, de herfsttijloos, de iris en de nachtegaal
  • In het Frans is er 1 nieuw verhaal vertaald: de iris

(Met veel dank aan de vrijwillige vertaalsters: Sarah Hopman (engels), Rebekka Lunser (duits) en Nicole van Geel (frans).)

 

Natuurweetjes in het vroege voorjaar: vogelzang

Deze weken vertrokken en vertrekken nog steeds honderdduizenden vogels uit Nederland naar hun broedgebied in het noorden, zoals een groot deel van de roodborsten en de spreeuwen, vele duizenden eenden en ganzen, strandlopers, en koperwieken.
De vroegste broeders zijn de uilen en de blauwe reigers, die hebben al jongen.
Andere vogels beginnen met broeden zoals meerkoeten en futen.
Miljoenen andere vogels trekken op dit moment nog naar hun broedgebied in Nederland, zoals visdiefjes, tureluurs, nachtegalen, tjiftjaffen, fitissen, zwaluwen en meer. De eerste groepen zijn net binnen, zoals de grutto en de ooievaar en ik hoorde de kleine karekiet ook weer in het riet.
Het begin van de vogelgezang is nu al te horen, maar de grootse vogelconcerten zijn de komende vier weken te beluisteren.
We horen nu een beperkt aantal vogels in onze woonomgeving: vooral de merel, de zanglijster, de roodborst, de winterkoning, de vink en de heggenmus.
In het vroege voorjaar spits ik altijd mijn oren om de eerste vinkenslag te horen. Vinken zingen alweer een paar weken massaal. Ze fluiten dieper in de bomen, waardoor ze lastig te zien zijn, maar gelukkig wel te horen. Als je het geluid kent van de vink, dan hoor je pas goed dat er vele duizenden zijn. Hier kan je het lied van de vink horen: http://www.vogelgeluid.nl/vink/
Ook hoor je nu echt overal het hoge gezang van de heggenmus, een schuw bruin vogeltje met een grijze kop dat in de meeste tuinen scharrelt. Let maar op, als je slechts één schuwe mus ziet rommelen onder de beschutting van struiken, kijk dan extra goed, want dat is een heggenmus, geen familie van d mus. Mussen zijn nooit alleen. De heggenmus zingt meestal vanaf een hoger punt en zijn makkelijk te zien bovenop een struik, op een uitstekende boomtak, of bovenop een schutting. Het klinkt als een hekje dat piepend open gaat. Hier kan je het beluisteren: http://www.vogelgeluid.nl/heggenmus/
Van welk gezang ik het meest bij van word in het voorjaar? Het gegier van de gierzwaluw. Die komt pas eind april en dan komen ook de eerste warme zomerdagen weer.

 

Ik wens iedereen een mooi voorjaar toe,

Els Baars

(Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen, mail me svp)

 

 

 

 

 

Natuurverhalen.nl

E-mail: sprookjes@natuurverhalen.nl