Natuurverhalen.nl

Nieuwsbrief

In deze 10e nieuwsbrief (herfst 2015):

 *nieuwe sprookjes
* nieuw vertaalde sprookjes
* presentaties
* natuurweetjes in de herfst
* tip voor de cadeaumaanden: ‘de jaloerse waterkip’ met recensies

Door allerlei omstandigheden heb ik sinds februari geen nieuwsbrief meer verstuurd. Een boek uitbrengen is een tijdrovende bezigheid. Ik heb het na het verschijnen van het laatste boek, ‘de jaloerse waterkip’,  een pauze ingelast. Daarna ben ik in een rustiger tempo doorgegaan.

Drie nieuwe sprookjes:

* De nieuwe koning der vogels (april)
* Hoe vogels leerden zingen (augustus)
* Op de vlucht  (oktober)

Steeds meer tuinliefhebbers bekijken de site en kopen de boeken. In de tuinscheurkalender van 2015 staan ongeveer 20 Natuursprookjes van mijn hand. In november geef ik een presentatie voor een tuinvereniging. Speciaal voor deze tuinliefhebbers heb ik dit maal een mythe herschreven over een tuinplant:  het PEPERBOOMPJE (Daphne mezereum):

Het liefst zat of liep de bergnimf Daphne onder de bomen. Dan keek ze uit over de rivier onder zich en zag de zee in de verte. Ze genoot van het ruizen van de bladeren, het gezang van de vogels en nam de zoete geuren van de bloemen diep in zich op. Daphne had zich als priesteres van Moeder Aarde met hart en ziel verbonden aan de goden die de natuur bewoonden. Ze bewonderde de goddelijke pracht van al wat leefde en wilde er zelf deel van uitmaken. Ze droomde over bloemen en bomen maar nimmer over mannen of kinderen. Na verloop van tijd bezat Daphne de rust en de schoonheid van de natuur zelf, wat menig jongeling, mens of god, het hoofd op hol bracht. Daphne bleef voor hen een onbereikbaar ideaal.

Ook de mooie god Apollo werd bekoord door haar uitstraling. Op een dag probeerde hij de schone Daphne te verleiden en strooide in haar bos zijn muzikale klanken. verder lezen

Presentaties

De afgelopen maanden heb ik voor uiteenlopende groepen een presentatie met prachtige foto’s op groot scherm, gegeven over Natuurverhalen, in Overijsel, Gelderland en Noord en Zuid Holland.
Een racactie: "De bijdrage van Els Baars aan de driedaagse  Workshop Natuurverhalen van IVN Rijk van Nijmegen in april en mei 2015 was inspirerend. Als erudiet en veelzijdig verteller wist ze het hoofd en het hart van de deelnemers te bereiken.  Els bedankt." (IVN Rijk van Nijmegen, Peter Rambags, projectgroep IVN workshop natuurverhalen)

Vetaalde natuursprookjes:

De laatste zijn:

  • Gelukkig heeft Nicole van Geel, na een lange periode de draad weer opgepakt: In het Frans: nr 52, Pourquoi le safran des pres fleurit en automne. (herfsttijloos) http://contenature.be/

(Met veel dank aan de vrijwillige vertaalsters: Sarah Hopman (engels), Rebekka Lunser (duits) en Nicole van Geel (frans).

Natuurweetjes in de herfst

Wie het rustgevende gezang van de roodborst wil leren kennen, kan dat het beste in de herfst doen. Bijna alle vogels zingen alleen in het voorjaar, in het broedseizoen, een enkeling zingt ook in de herfst. ‘Onze’ roodborsten vertrekken deels naar Spanje, Portugal en zuid Engeland en noordelijke soortgenoten nemen hun plaatsen in. Zij moeten weer een eigen territorium veroveren en zingen daarom dreigend naar hun buren en belagers: “ga, weg, dit land is van mij, ophoepelen. Pas maar op mijn snavel is heel scherp en ik kan heel goed vechten”. Of je na deze realiteit nog steeds kunt genieten van het heerlijke gemurmel van de roodborsten, weet ik niet…. Ik wel. Man en vrouw roodborst zingen alle twee voor een eigen individuele territorium. Behalve in het broedseizoen, leven man en vrouw solitair met een eigen territorium. Om het makkelijk te maken: in het verenkleed is er geen verschil tussen de seksen. Luister ook hier naar het lied: http://www.xeno-canto.org/285266

Hoe de roodborst aan zijn rode borst is gekomen, staat op de site, in het 2e boekje: http://natuurverhalen.nl/overzicht-verhalen/hoe-het-roodborstje-een-rode-borst-kreeg

Tip cadeaumaand

Het boek, ‘De jaloerse waterkip” is tot 31 dec tijdelijk in de aanbieding voor € 9,95, zowel bij mij als in de boek- en webwinkels. Een ideaal bedrag voor een wonderschoon boekje. Ook het eerste boek, ‘Natuurverhalen’ is nog verkrijgbaar, echter alleen via mij voor € 10,-

.de_jaloerse_waterkip,_els_baars

Recensies over 'de jaloerse waterkip':

Trouw, 4 juni 2015:

"Ze zat op een zonnige dag tevreden aan de voet van een duin. Auteur Els Baars zag de meeuwen zweven op de thermiek, en die inspireerden haar weer tot het schrijven van een verhaal over deze ‘slimme vogels’. Zo gaat het voortdurend met Baars. Ze beweegt zich door de natuur, signaleert gedrag of voelt de wind, en dan moet ze automatisch denken aan verhalen en sprookjes uit oude bronnen. En af en toe verzint ze er eentje helemaal zelf bij. (…) Ze serveert tal van smakelijke weetjes, en aan het einde van haar boek gaat de lezer in ieder geval opgeruimd op pad."

Leestafel.info

"Bij alle verhalen staan erg mooi foto's van de besproken dieren en na elk verhaal wordt informatie gegeven over het dier uit het sprookje of de legende. En zo komen we heel veel te weten over hoe alles zo gekomen is.
Een leuk boek om mee te nemen op vakantie en bij een kampvuur uit voor te lezen. Maar ook erg prettig leesvoer voor elke natuur- en sprookjesliefhebber."

Vogeldagboek.nl

" Els Baars stimuleert het vertellen van verhalen. Via sprookjes en verhalen werden eeuwenlang levenslessen doorgegeven. De kunst van het vertellen gaat echter door de neiuwe media in rap tempo teloor. Zij geeft een aantal tips hoe de in deze bundel opgenomen verhalen kunnen worden verteld. Ik hoop van harte dat velen de door Els geworpen handschoen opnemen en de verhalen doorvertellen."

 

Ik wens iedereen een mooie herfst toe,

Els Baars

 

(wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen, svp bericht me)

 

 

 

 

.

 

 

-

 

Natuurverhalen.nl

E-mail: sprookjes@natuurverhalen.nl