GEUREN

 

Een goot deel van de vruchtbare vrouwen in Nederland gebruikt een hormonale vorm van geboorteregulering, via een pil en een spiraaltje. Hoewel deze hormonen seks zorgelozer en plezieriger maken, blijkt uit nieuw onderzoek dat daar een luchtje aanzit. Maar daarover meer.

Ieder seizoen heeft zijn geuren. 
Nu in de herfst ruik ik in de bossen de humusgeur. Tijdens koude winterdagen geniet ik van de tintelende, heldere lucht van de vorst. In de lente trakteer ik me op de zoete geur van de meidoorns. En in de zomer snuif ik de weeë uitwaseming op van bloeiende heidevelden. 

Niet voor niets

Geuren zijn overal in de natuur en dat is niet voor niets. Geuren zijn er zowel voor verleiding als voor waarschuwing.
Bloemengeuren trekken insecten aan die in ruil voor honing de bloem bevruchten. 
Zoogdieren laten geursporen na, zowel om een partner aan te trekken, als om vijanden en concurrenten af te schrikken.
Zelfs veel vissen vinden hun partner, voedsel en de weg in het water met hun reukzintuig.

Doel van sensuele geuren is niet zo romantisch als het lijk, het is slechts een stimulans tot seks, met als resultaat het voortbrengen van nageslacht, het voortbestaan van de soort.

De mens

Hoewel we de creatie Mens hebben opgeblazen tot het centrum van de wereld en bijzondere eigenschappen hebben toegedicht, is de mens gewoon een diersoort. Ook de mens wordt grotendeels in zijn gedrag bepaald door oerinstincten, net zoals bij de dieren. Hoewel de geciviliseerde mens het in zijn dagelijkse leven niet bewust is, vormt de geur ons belangrijkste zintuig. Onze wereld lijkt vooral visueel en auditief ingesteld, maar de neus blijkt belangrijker.

Een poos geleden kreeg ik een bijzonder onderzoek onder ogen. Vrouwen kiezen hun partners instinctief op basis van geur. Op zich is dit niet nieuw, zal je denken, want zowel vrouwen als mannen, omhullen zich met een overdaad aan gekochte geuren. Komt die behoefte nog voort uit de Middeleeuwen, toen rozenwater en parfums de ergste stank verdoezelden van mensen die zich nauwelijks wasten, of is het omdat we denken dat onze eigen lichaamsgeur sensueel niet aantrekkelijk genoeg is?

Een vrouw kiest een man vooral op basis van zijn geur. Niet op basis van de gekochte geur, maar op de feromonen in zijn zweet. De geur vertelt haar of hij een geschikte vader voor haar kinderen kan zijn. Hoewel ze waarschijnlijk denkt af te gaan op karakter, uiterlijk of status, wordt haar keuze vooral bepaald door haar neus. 

Genen

Ook dit is niet nieuw. Het interessante aan dit onderzoek is dat de vrouw uit deze geur onbewust opmaakt of de genen van de man passend zijn. Een vrouw kiest primair een man die tegengestelde genen heeft en dat ruikt ze! 
Waarom kiest ze een man met tegengestelde genen? Om zo de zwakke plekken in de eigen genen te compenseren en een gezonder en sterker nageslacht voort te brengen. 

Anticonceptiepil

Het opzienbarende aan het artikel is echter dat is ontdekt dat onder invloed van de anticonceptiepil/spiraal haar geurzintuig verandert! Door de synthetische hormonen in de anticonceptie kiezen vrouwen een man met gelijke genen, wat uiteindelijk een verzwakking van het nageslacht tot gevolg heeft omdat de zwakke genen van beide kanten worden verstevigd in plaats van gecompenseerd. De tijd zal leren wat de gevolgen op lange termijn zijn.

Is dit een pleidooi voor een wereld zonder deo’s en parfums? Een oproep dat we beter net als dieren alleen onze natuurlijke geuren dienen te verspreiden?
Nee, zeker niet, goed gekozen geurtjes zijn heerlijk, maar weet dat de echte seksuele aantrekkingskracht toch echt ligt in onze eigen natuurlijke geur, net als bij de dieren en de bloemen.